Integritet, autenticitet, alignment og kongruens

Øj det er dejlige ord – eller nej eller jo, men det er svære ord, synes jeg.

Svære fordi betydningen er næsten ens, og dog alligevel forskellig – alt efter hvem vi taler med.

Da jeg godt kan lide klar og tydelig kommunikation, vil jeg her dele, hvordan jeg definerer lige netop de fire ord. Og hvorfor jeg synes, at de er nogle dejlige og svære ord.

Integritet

Wiki skriver om integritet:
“Integritet kan ses som kvaliteten af at have en følelse af ærlighed og sandfærdighed i forhold til motiverne for egne handlinger. Udtrykket “hykleri” anvendes i modsætning til integritet for at hævde, at en del af et værdisæt beviseligt er i konflikt med et andet, og kræve, at parterne der tilsyneladende besidder modstridende værdier, tager hensyn til uoverensstemmelsen eller ændrer deres tro for at forbedre den interne kongruens.”

Altså forklares integritet (som er det eneste ord, der ikke stammer fra matematikken) med et ord fra matematikken (kongruens).

Integritet er for mig et lækkert ord, men også et ord, som mine forældres generation kunne bruge, men dog i negative sætninger. Derfor er det ikke et ord, jeg har brugt ret meget. Jeg har jo nogle negative associationer med det.

Autenticitet

Autenticitet siger Wiki følgende om:
“(ægthed) dækker over fastlæggelse af originalitet og bekræftelse af samme, det vil sige at en påstand om identitet, ægthed af kunst eller sikkerheden af et computerprogram er sand og troværdig.
Fastlæggelse af autenticitet kaldes autentifikation.”

Jeg kan godt lide ordet autencitet – det føles godt i munden og i kroppen. Dog er det snart ret slidt, og jeg er bange for en opslidning eller devaluering af ordet, fordi mange bruger det ubehersket.

Alignment

Alignment er nyeste ord på stammen – lige som så mange ord, så er det et engelsk ord, som vi har taget til os.
Alignment betyder at stille på række, at afstemme, at flugte.

Alignement er virkeligt et matematisk ord for mig, men jeg er jo også matematisk uddannet, og  jeg kan faktisk godt lide ordet.

Jeg bruger det dog ikke så tit, fordi det er ret vigtigt for mig, og jeg sjældent synes at møde mennesker i alignment.

Kongruens

Kongruens bliver brugt om sammenfald og overensstemmelse i matematikken, og i grammatikken handler det om, at der er et krav om ensartethed mellem forskellige dele af sætningen.

Kongruens handler for mig om, at der er overensstemmelse mellem ord og handling.

Jeg bruger til tider ordet i negative sætninger, og jeg er faktisk lidt varsom med ordet.

Konklusion

SÅ hvornår skal vi bruge hvilket ord? Det er jo nærmest umuligt at kende forskel – alle ordene kan jo bruges om det, at vi er i overensstemmelse med vores sande jeg.

For mig er det ikke vigtigt faktisk. For mig handler det om, at ordet passer til mig – at det føles dejligt og let at bruge, og at det passer til situationen – til de mennesker, der er omkring mig.

Kunne det være superb, hvis vi kan blive enige om én definition, eller hvordan bruger du ordene?

Mange kærlige hilsner

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske dette også er noget for dig:

Chiara Sofia
Vil du se godt ud...Chiara Sofia
Chiara Sofia
Chiara Sofia