Lær at lytte til andre

Når vi lytter – sådan helt nærværende, så opstår der en ny form for forståelse og accept mellem dig og den, du lytter til.

For at nå dertil, skal du allerførst lytte til dig selv. Kende dig selv. Kende dine grænser. Kende dine stærke og svage sider.

Når du kan det, så kan du lytte og forsøge først at forstå – og først derefter at blive forstået.

Måske tænker du: “jeg lytter da, når andre siger noget!”

Så er mit spørgsmål: kan du gentage, hvad du lige har hørt? Altså med dine egne ord, så afsenderen føler, at du har forstået det, han/hun sagde?

Fordi hvis du kan gentage, så afsenderen føler sig forstået, så behøver du ikke læse med videre ♥ (Men du må gerne!)

Hvad nu, hvis jeg siger til dig, at du skal forsøge at forstå den anden først! Og først, når du har forstået, og den anden har følelsen af at være forstået, skal du forsøge at blive forstået.

Hvis nu vi laver et par eksempler ud fra først kommunikationen med børn, dernæst kommunikationen med andre voksne (måske din partner):

Når du har læst eksemplerne, tror jeg, at du begynder du at forstå, hvad fordelene ved det først at forsøge at forstå, og først derefter forsøge at blive forstået.

Mad – barn/voksen

Et helt almindeligt scenarie, hvor en voksen med fordel kan forsøge at forstå barnet, før han/hun selv bliver forstået af barnet, er i madsituationer.

Barnet er ikke sulten i følge eget udsagn, men den voksne ved, at det er 4-5 timer siden, barnet har spist.

Hvis den voksne sætter god tid af (som regel tager det ganske få minutter, men for at sikre den voksnes overskud, er det vigtigt at sætte rigeligt tid af – så går det hurtigere, men det er en anden snak 😉 ), vil han/hun ved nærværende at lytte til barnet ret hurtigt kunne forstå, HVAD det er barnet mener.

Har barnet ikke spist i 4-5 timer (alt efter alder naturligvis, men som udgangspunkt, er de fleste mennesker sultne efter 4-5 timer), handler det som udgangspunkt ikke om manglende sult, men noget ganske andet. Og tager den voksne sig tid og LYTTER, vil den reelle årsag komme frem – eller forsvinde, fordi det muligvis var nærværet barnet ønskede.

Tøj på – barn/voksen

Tøj-på-situationer med mindre børn kan virkeligt være en udfordring for mange forældre, men ved at forsøge at forstå, FØR den voksne vil forstås, kan man spare virkeligt meget tid og mange konflikter.

Men igen kræver det, at vi sætter tid af, og er nærværende i vores lytning. OG klar til at give barnet nogle ord, så han/hun kan forklare, hvad det reelt set ér, der gør, at det er svært / umuligt at få tøj på lige nu.

Du kan som voksen blot kigge på dit tidsregnskab, for jeg lover dig, at dette går hurtigere end ved at jage med barnet.

Forstå din partner – voksen/voksen

Hvis du som partner i en virksomhed ikke lytter til din partner, vil virksomheden hurtigt få ende – eller i hvert fald vil partnerskabet.

Prøv lige engang at overføre den helt naturlige tanke til tanken om dit kæresteforhold eller ægteskab!

Når du er i et forhold – uanset hvilket! – vil du have brug for at lytte og forsøge at forstå, FØR du bliver forstået. Fordi du ikke kan vide, hvordan den anden har det, hvad den anden har brug for, hvad der er godt for den anden osv osv.

Måske kender du din partner virkeligt godt – måske har I været sammen i mange år, men STADIG er det KUN din partner, der kender ham/hende 100% – måske gør hun/han ikke engang det selv.

Når du tror, du ved

Du ved ikke, hvad der er inderst i den du taler med.

Og hvis du vil tale med, skal du kende forskellen på at tale til og tale med.

Når du taler til, taler du uden at ville have tilbagemelding. Det er typisk ordre, kommandoer osv.

Når du taler med, taler du for at forstå – derfor er det typisk spørgsmål, der bliver stillet her.

Sæt dig i barnets sted – barn/voksen

Et barn har ikke den kognitige forståelse, som voksne har.

Sådan er det, fordi de er et andet sted i deres udvikling. Helt naturligt.

Så når vi bruger ord, som er naturlige for os, men helt ukendte for barnet, glemmer vi at forstå barnet, før vi selv vil forstås.

Fx. kan det være ord som svinkeærinder, opføre sig ordenligt (hvad er det mon??), sidde pænt, styre sit temperament osv.

Når du forsøger at forstå – før du vil forstås

Lytter du med øjnene, med hjertet og du lytter efter følelser, kropssprog og meget mere, som giver kommunikationen og dermed relationen fantastiske muligheder ❤

Hvad så med dig selv?

Jamen hvis ikke du kender dig selv – hvis ikke du kan mærke dig selv, så kan du ikke fortælle andre om dig selv, du kan ikke få andre til at forstå dig, hvis ikke ud forstår dig selv…..

Så forstår du dig selv? Kan du forklare dig selv? Kan du fortælle, hvad du har brug for og hvad du vil?

HUSK, har du brug for instant, at komme op i vibration, så har jeg lavet en lækker healings-meditation til dig, som du kan finde HER.

Mange kærlige hilsner

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Måske dette også er noget for dig:

Chiara Sofia
Vil du se godt ud...Chiara Sofia
Chiara Sofia
Chiara Sofia