Elsebeth Fogh – en af Danmarks succesfulde kvindelige iværksættere

Jeg har spurgt nogle af Danmarks mest succesfulde iværksætterinder, om de ville svare på nogle af mine vigtigste spørgsmål.

Elsebeth Fogh var et naturligt valg, da jeg har fulgt med i hendes rejse i iværksætterland, lige fra jeg mødte hende første gang for mange år siden, og her kan du læse hendes svar.

Hvornår blev du klar over, at du måtte ændre noget i dit indre for at bygge forretning?

Elsebeth Fogh

Da jeg sagde mit job op som HR chef for Jensens Bøfhus kæden i 1998 for at starte som selvstændig konsulent, tilmeldte jeg mig NLP kurset Nøglen til fremtiden den første weekend. Og kort efter kurset Landmark Forum. Formålet var at få inspiration til egne kurser, men det gik jo hurtigt op for mig, at jeg selv havde en masse med i bagagen, som jeg havde brug for at få kigget grundigt på.

Jeg var blevet skilt et par år før, da min daværende mand havde fundet en anden, fordi jeg arbejdede for meget. Han havde skrevet op i en kalender, at jeg havde været væk hjemmefra i gennemsnit 80 timer om ugen det sidste år. Jeg havde slet ikke styr på min work/life balance, og det viste sig også, at jeg havde fået en skræk i livet, og havde en programmering der sagde, at man ikke både kan have succes i privatlivet og karrieren.

Den måtte jeg arbejde med for overhovedet at turde sætte mål om en god omsætning. Jeg satte et 10 års mål der hed, at jeg efter 10 år skulle have opbygget en forretning med en omsætning på 1 mio om året, hvor jeg kun skulle undervise 2-3 dage om ugen og holde fri 3 måneder om året til inspiration, kurser, oplevelser, rejser og afslapning. Det virkede som et stort mål, set i lyset af de arbejdstimer jeg kendte til.

Det mål nåede jeg allerede det første år. Jeg har altid været meget målrettet og min erfaring er, at nedskrevne mål giver en langt større chance for målopfyldelse. I 1999 rejste jeg bla 5 uger til Mexico på konferencen business & consciousness, besøgte Deepak Chopras Center for wellbeing i Californien og besøgte en veninde i Honduras for at opleve pyramiderne efter Maya indianerne.

Ser du dig selv som succesfuld ift din virksomhed?

Det spørgsmål måtte jeg lige reflektere over, inden jeg svarede. For hvad er succes for mig?

Er det en stor forretning med mange ansatte, professionel bestyrelse etc.? Det har vi valgt fra efter min mand for 9 år siden fik en blodprop i hjertet som 41 årig. Hvor vores ambitioner ændrede sig drastisk. Så vi kører vores konsulent udlejningsvirksomhed på lavt blus, så vi har tid til vores respektive fritidsinteresser, passioner og familielivet.

Er succes penge nok til at investere i en tryg pension, og mulighed for at investere i spændende risikofyldte projekter? Det har vi opnået, da vi har to teaktræsplantager i Panama, hvor vi har plantet 30.000 teaktræer. Ligesom vi har investeret i aktier og krypto valuta med god gevinst. I en periode var jeg daytrader. Vi er også business angels, hvor vi har investeret i andre iværksættere.

Er succes mulighed for at kunne købe biler og både mv. kontant? Jeg kører i en lækker BMW og min mand Thomas i en flot Mercedes. Vi er ved at få bygget en ny båd til lystfiskeri, da Thomas laver film, bøger og artikler om lystfiskeri. Vi har hus i Kerteminde på Fyn, hvor vi også har en lille træhytte i vandkanten, og spiller golf, da vi er så heldige at LEGO familien har bygget en af Europas flotteste golfbaner med Spa, lige overfor vores hus.

Er succes økonomisk frihed til at holde flere års pause fra coaching og ledelsesrådgivning, som jeg netop har haft mulighed for, til at mærke efter, hvor min energi skal bruges fremadrettet. Det har frigivet uanede kræfter og inspiration til at gå nye veje som influencer, men også til at coache igen indenfor selvudvikling, forretningsudvikling og leder udvikling. Hvor nye muligheder strømmer min vej.

Er det succes, at have haft mulighed for at tage fri og passe især mit yngste barnebarn, der var født med alvorlig allergi og indlagt mange gange de første år. Og at kunne hente ham i skole og gå til golf med ham. Det har virkelig gjort, at jeg har følt mig privilegeret.

Er det succes, at have haft mulighed for at rejse og opleve eksotiske steder samt tage på spirituelle kurser? At have dykket med vilde delfiner i Israel, været på lederkursus i Disney World i Florida, fisket i Panama, set pyramiderne i Mexico city, været på kurset Seduction in spirit på Oxford University med Deepak Chopra, taget skyggecoach uddannelse ved Debbie Ford i Californien, gået på glødende kul i London med Anthony Robbins besøgt Cuba, Thailand etc. Det har været kæmpe oplevelser.

Er succes at have mange følgere og få likes på de sociale medier? Eller at påvirke synet på modne kvinder. Jeg er mikro influencer, så jeg har et par tusinde følgere på Instagram. Får spændende oplevelser, møder nye mennesker og hjælper især kvindelige iværksættere med noget på hjerte, til at komme ud med deres budskaber og produkter. Og viser at vi kvinder over 50 har et spændende liv og er et interessant segment. Jeg har været i medierne en del gange, og bliver kontaktet at bureauer, der gerne vil samarbejde om branding.

Er succes at være vidne til at mine klienter når deres mål, udvikler sig, og opnår indsigter, der transformerer deres liv?

Eller er succes at hvile mere i mig selv, at stå ved den jeg er og det jeg tror på? At integrere mit spirituelle livssyn i min forretning, heale og trække Tarot kort med klienterne.

Eller er succes at have 20 år bryllupsdag med Thomas på hans 50 års fødselsdag om et par uger? At have virksomheder sammen. Jeg skulle hilse og sige, at der har været både fordele og ulemper ved det. Eller er succes, at han har omlagt sin livsstil for nogle år siden og tabt over 20 kg.

Det er nok ikke et enten eller, men et både og.

Men jeg kunne også mærke, at det var et stort ord for mig, at se mig selv som en succes. Så ja jeg har stadig nogle overbevisninger at arbejde med. For når jeg lister det op, er jeg nået vildt langt. Og har på mange områder opnået det liv, jeg drømte om dengang jeg startede virksomheden.

Hvad er den største forskel på dine vaner i dag, ift da du startede op som selvstændig?

Jeg havde tidligere alenlange to do lister, det har jeg ikke længere. Jeg presser ikke længere mig selv så hårdt, som tidligere. Og arbejder slet ikke så mange timer. Jeg tager ikke længere ud og holder foredrag eller underviser på lederkurser mv.

Dengang havde jeg 10 års mål med milepæle. Det bruger jeg ikke længere.

Jeg er mere styret af værdier, visioner og intentioner. I perioder skriver jeg meget dagbog og holder af at reflektere over livet.

Jeg går lange ture ved havet og har været vinterbader nogle år. Elsker at sidde ved vandet ved vores lille træhytte. Har lært at værdsætte åndehuller og pusterum i hverdagen. Har opnået en bedre balance mellem doing og being. Som stresscoach og fra egen krop kender jeg faren ved præstationsmønstret og at være overaciever. Har selv haft stress og angst.

Jeg praktiserer mindfulness og mediterer. Trækker englekort og Tarotkort. Går til alternativ behandling mv.

Allerede da jeg startede som selvstændig, begyndte jeg at meditere hver dag. Og at praktisere Deepak Chopra´s 7 spirituelle love for succes og bruge Louise Hays positive bekræftelser. Hver dag i flere år, indtil det lå indbygget i min underbevidsthed.

Begyndte at lave visionboards med visualisering af mine drømme. Tror fuldt og fast på The Secret og law of attraction & action. Jeg har de vildeste historier om, hvad jeg har manifesteret.

Jeg taler flere gange om ugen i telefon med min veninde, der også er uddannet skyggecoach, Hvor vi vender vores oplevelser, og de mønstre der til stadighed viser sig i nye forklædninger.

Elsebeth Fogh

Hvordan ser du dig selv i dag, ift da du startede op som selvstændig?

Jeg har skruet meget ned for mine ambitioner i forhold til, hvad jeg dengang forbandt med at være en succes og have en professionel virksomhed.

Jeg har simpelthen givet slip på nogle af de mange hæmmende overbevisninger om, hvad det vil sige at have/være en succes.

Har meldt mig ud af alle de ledernetværk, Dansk Industri, Olie & gas Danmark mv. jeg var med i. Jeg orkede ikke længere at høre om konkurrence evne, optimering, effektivitet og nedskæringer etc. Eller se de store omkostninger det havde, med stress til følge. Som Otto Scharmer skriver i sin bog om Teori U. Vi må stoppe med at skabe resultater ingen dybest set ønsker.

Jeg har fået en bedre balance mellem de maskuline og feminine energier Yin og Yang. Hvor jeg tidligere primært var maskulin med høje ambitioner, præstationsorienteret, resultatorienteret, handlekraftig, gennemslagskraftig etc. Og meget styret af min venstre hjernehalvdel dvs. den logiske analytiske side var den mest fremtrædende. Og jeg var meget i mit hoved.

Nu søger jeg at udvikle den højre hjernehalvdel og være mere kreativ, sansende, lyttende, intuitiv, mærke min krop etc. Være åben for synkronisitet og flow dvs. meningsfulde tilfældigheder. Også at klæde mig mere feminint, at indrette med inspiration i Feng shui og bruger krystaller til at på virke mine energier.

Hvad er det vigtigste, du har gjort for og med dig selv i bygningen af din virksomhed?

Det har klart min åbenhed overfor det spirituelle livssyn og interesse for selvudvikling. At investere i bøger, kurser og uddannelser, så jeg både har udviklet mig fagligt og personligt.

Selv at få coaching og terapi i forbindelse med alle de coachuddannelser jeg har taget. Jeg er uddannet business & life coach ved Manning Inspire, Skyggecoach hos Debbie Ford, mindfulnessinstruktør, stress coach ved Matzau erhvervspsykologer, Teori U forandringskonsulent ved Ankerhus. Reiki healer. Krystal healer ved Doreen Virtue. Ikke Voldelig kommunikation ved Marshall Rosenberg. Har taget HD i organisation med speciale i arbejdspsykologi. Og en masse lederkurser og kurser i personlig udvikling og spiritualitet

Så jeg har en godt udstyret værktøjkasse som coach og konsulent, men det væsentlige er at arbejde med mig selv og mine overbevisninger. Det er livslang læring. At få givet slip på de hæmmende overbevisninger og få dem omprogrammeret til nogle, der understøtter og motiverer.

At fokusere på det, der virker og mine fremskridt. At anerkende mig selv for, hvor langt jeg er nået.

At give slip på at please og i stedet prioritere at dyrke The art of extreme selfcare. Sætte sunde grænser og sige til og fra.

Hvor stor en del af din succes, tror du, skyldes dine vaner?

Jeg har generelt et højt drive og energi niveau, og er meget produktiv. Kan slet ikke lade være med at engagere mig, når det er noget, der interesserer mig, som jeg brænder for.

Jeg bruger mantraer/positive bekræftelser til at øge energivibrationen, og tiltrække det jeg ønsker.

At meditere hver dag skaber kontakt til kernen, kilden, enhedsbevidstheden. Kært barn har mange navne. Så jeg opnår inspiration, og visionerne og ideerne kan udkrystalliseres.

Jeg elsker at tale med mennesker og interesserer mig for adfærdspsykologi. Jeg drives af at se mennesker udfolde sig, og opnå succes med det, de sætter sig for.

Et af de vigtigste spørgsmål man kan stille sig selv, når man står overfor et valg i hverdagen er:

Vil dette valg holde mig fast i fortiden, eller føre mig mod en inspirerende fremtid?

Hvor stor en del af din succes, tror du, skyldes dine tanker om dig selv?

Jeg tilegner mit spirituelle livssyn kombineret med min personlighed og de udfordringer jeg har været igennem i mit liv, den succes jeg har opnået.

Debbie Ford har skrevet en bog Din historie din styrke, som handler om at vores største smerte kan transformeres til vores største styrker.

Min frygt for ikke at være god nok, at være kedelig og uinteressant, har feks drevet mig til at lære nyt, udforske og opleve. At kaste mig ud i nye eventyr og udfordringer. At turde blive selvstændig og igennem 22 år at skabe mit eget liv, og de opgaver og projekter jeg har beskæftiget mig med.

Jeg har nok en grundlæggende tro på mig selv og mine evner, et lyst sind og en fighter vilje. Dvs en relativ høj selvtillid. Er født med et stort drive og nysgerrighed på alle former for udvikling og læring.

Processer dagligt mine begrænsende tanker, som oftest handler om mit selvværd. Møder dem med kærlig omsorg og har dialog med dem. De er som oftest tegn på gamle sår, der trænger til at blive belyst og healet.

Er som en væltepeter. Jeg rejser mig altid igen, når jeg støder på forhindringer.

Og har ry for at være en terrier, der bider mig fast og ikke slipper igen, før jeg er i mål. Det bruger jeg også i forbindelse med husprojekter.

Har du fået hjælp til dig selv og dit indre på din vej til succes?

Ja som nævnt ovenfor, har jeg selv fået coaching, terapi og alternativ behandling igennem over 20 år.

Jeg var slet ikke nået hertil uden.

Efter min skilsmisse for 25 år siden, har jeg fået lært at bede om hjælp. At vise min sårbarhed, og opdagede vigtigheden af at arbejde med mig selv. Så jeg opnår en bedre balance fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og spirituelt.

At få støtte til at integrere alle sider af mig selv, så jeg bliver et mere helt menneske. Ikke længere bruger så meget energi på at fordømme, fornægte og fortrænge sider af mig selv, jeg ikke vil være ved. Men at få adgang til at bruge alle sider, når det er på sin plads. Samtidig at gøre op med skam og tabuer.

I dag har jeg lært at værdsætte de slag livet giver. Universet arbejder for og ikke imod os. Så der er er altid livsvisdom gemt i vores udfordringer.

Mange kærlige hilsner

Vil du vide mere om Elsebeth Fogh?

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *